Na novelu zákona o sociálních dávkách doplatí děti

Iniciativa za rovnost, spravedlnost a lidská práva upozorňuje na negativní dopady připravované novely sociálních dávek na sociálně slabé rodiny a zejména na děti. Novela může vést ke ztrátě bydlení nebo zadlužení či vést k významnému sociálnímu propadu. Dotkne se zejména rodin s dětmi ve složitých situacích, dospělých a dětí opouštějících výchovné nebo léčebné ústavy, dětské domovy, detenční zařízení a věznice. V České republice je aktuálně v ústavní péči více než sedm a půl tisíce dětí. Děti se dostávají do dětských domovů často z důvodů sociálních problémů. Podle Nadace J&T je ve 48 % případů důvodem také bytová nouze. Místo, aby byly rodiny podporovány, aby zvládly péči o děti, jsou jim děti odebírány.

Novela přináší obrovské riziko ztráty bydlení pro jednotlivce i pro celou rodinu. Organizace sdružené v Iniciativě se domnívají, že odebráním prostředků na zaplacení bydlení se situace zhorší. Hrozí, že mnoho lidí včetně rodin s dětmi přijde o svůj domov i pro velmi malé porušení povinnosti nebo pracovní neaktivitu i jen jediného člena domácnosti. Může dojít i k takové situaci, kdy rodina s dětmi nebude mít na zaplacení bydlení, protože jeden z rodičů nepracuje, třeba z důvodu závislosti na alkoholu a druhý rodič i přes svou snahu a pracovní aktivitu náklady na bydlení nebude schopen uhradit.

Další negativní dopad může mít například odebrání složky dítě z dávky jako sankce za nechození do školy. Nejvíce totiž dopadne na děti, které nemají možnost ovlivnit, zda jiná osoba v domácnosti je či není zaměstnaná. Zabavení dávek na dítě opět nijak nezlepší jeho situaci. Toto opatření je spíše trestem pro rodinu a ne opatření, které by mělo pomáhat situaci v rodině zlepšit.

Iniciativy za rovnost spravedlnost a lidská práva navrhuje níže uvedené úpravy zákona, které by nezpůsobovaly ztrátu bydlení, zhoršení situace dětí nebo větší zadlužení ohrožených rodin.

1. Ztráta složky živobytí a bydlení při sankčním vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání

Navrhujeme zachovat výši podpory v bydlení i při vyřazení člena domácnosti z evidence uchazečů stejně jako je to v zákoně nyní.

2. Sankční vyřazení z úřadu práce na 6 měsíců i při méně závažném porušení povinnosti

Navrhujeme zkrátit dobu sankčního vyřazení na 1 měsíc při méně závažném provinění a na 3 měsíce při závažnějším porušení. Vytvořit chráněnou dobu (6 měsíců) pro osoby opouštějící výchovné nebo léčebné ústavy, dětské domovy, detenční zařízení a věznice.

3. Odebrání složky dítě z dávky jako sankce za nechození do školy

Navrhujeme nevázat složku dávky na dítě na pracovní aktivitu rodiče ani školní docházku. Pokud by byly pochybnosti o využívání dávek ve prospěch dítěte, lze převést odpovídající část prostředků na školu nebo organizaci, která s rodinou pracuje. „Společnosti nic nepřinese, když nebude mít dítě co jíst. Penalizace rodičů je řešená v přestupkovém a trestním zákoně, odebrat rodině peníze situaci zhorší. Ukazuje se, že se zlepšuje docházka dívek z rodin žijících na životním minimu, pokud je na toaletách ve školách dostupná menstruační hygiena. Mluvíme v současném modelu životního minima o 109 korunách na dítě na den na všechny jeho potřeby, jídlo, ošacení, hygienu, dopravu do školy“ ilustruje dopady odebrání komponenty na dítě Jan Černý z Člověka v tísni. „Určitě podporujeme zvýšený dohled orgánů sociálněprávní ochrany dětí a projednávání přestupků spojených se zanedbáváním povinné školní docházky“ dodává.

4. Ochranná doba pro lidi opouštějící věznice a jiné instituce

V zákoně o zaměstnanosti, novelizovaném v rámci novely zákona o sociálních dávkách navrhujeme zavedení ochranné doby 6 měsíců pro lidi opouštějící věznice a jiné instituce.

„Pro člověka, který opouští dětský domov, léčebnu či věznici je velmi těžké a někdy i nemožné dodržovat všechna pravidla pro přiznání dávky. Tito lidé jsou často dezorientovaní a potřebují čas, aby se do systému mohli začlenit a fungovat v něm. Prosazujeme, aby byla těmto zvláště ohroženým skupinám poskytnuta chráněná doba minimálně půl roku, po kterou by jim nebyly dávky sankčně kráceny a oni tak měli čas si na život “venku” zvyknout,“ vysvětluje Pavla Aschermannová z Asociace organizací v oblasti vězeňství.

Zdroj: tisková zpráva Iniciativy za rovnost, spravedlnost a lidská práva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek