Do dětských center jsou stále umisťovány i ty nejmenší děti do 1 roku věku

Ministerstvo práce a sociálních věcí a Iniciativa 8000důvodů vydaly novou Zprávu o dětských domovech pro děti do tří let(DD3) za rok 2024. Zpráva popisuje nejen počty dětí k 31. květnu 2024, ale zaměřuje se také na podrobný popis zdravotních potřeb či nároků na osobní péči o děti. Na jaře 2024 bylo v DD3 celkem 309 dětí a z toho 65 % dětí byly děti starší 3 let. V zařízeních bylo celkem 23 kojenců do 1 roku. Děti ve věku 7 a více let jsou po kategorii dětí ve věku 4 až 6 let druhou největší skupinou dětí v zařízeních.

Znepokojující informací je počet dětí přijatých za prvních 5 měsíců roku 2024 do Dětského centra Thomayerovy nemocnice. Šlo celkem o 18 dětí, z toho 10 dětí bylo do 1 roku. Dalším zařízení, kam byl přijat větší počet dětí, bylo Dětské centrum Plzeň. Toto zařízení přijalo 10 dětí, všechny do 1 roku věku.

Zvýšenou potřebu zdravotní péče formou podpůrné techniky potřebovalo jen 13 % za všech dětí umístěných v DD3. Skoro polovina dětí jsou děti bez diagnóz, nebo s diagnózou neindikující vyšší než obvyklou potřebnost zdravotní péče. Dalších 23 % dětí mají indikaci mírně vyšší než obvyklou potřebnost zdravotní péče.

Zpráva dále uvádí, že ze sebraných dat nelze vyvozovat, že v případě dětí se zvýšenými nároky na zdravotní péči byl zdravotní stav dítěte tak vážný, aby vylučoval péči v domácím prostředí v původní nebo náhradní rodině a indikoval nepřetržitou lůžkovou péči. Například výživa PEG (v zařízeních nejčastější využívaná podpůrná technika) sama o sobě neodůvodňuje pobyt v DD3 jako službě zajištující dlouhodobou lůžkovou péči. Pomocí PEG jsou běžně vyživováni lidé žijící v domácím prostředí nebo v zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro osoby se zdravotním postižením.

Zařízení byla dotazována také na důvody umístění dítěte. Nejčastěji byly uváděny sociální důvody, tj. zanedbávání základních potřeb dítěte, obtíže rodiny v oblasti bydlení, finanční situace rodiny nebo omezená rodičovská kapacita. Děti umístěné do zařízení z výše popsaných důvodů představovaly téměř tři čtvrtiny (73 %) ze všech dětí v zařízeních.

V DD3 je romských dětí téměř 14krát více než odpovídá podílu romských dětí v dětské populaci. Celkem zařízení identifikovala 162 dětí, tj. 52 % dětí ze všech dětí v DD3 je romského původu. K nadreprezentaci romských dětí v ústavní péči rovněž přispívají faktory, jako jsou chudoba, diskriminace v oblasti bydlení, nižší zájem/neochota přijímat romské děti do pěstounské péče a nízká míra návratu dětí do rodin. Nelze vyloučit ani roli předsudků, které vycházejí z etnocentrických představ majority o romských dětech, rodičích a výchově v romských rodinách a mají zde dlouhou historii.

Alternativou k DD3 přibližně pro 45 % dětí by mohla být intenzivní, resp. vysoce intenzivní podpora rodiny, přibližně pro čtvrtinu dětí by alternativou byla běžná, nespecializovaná náhradní rodinná péče. Pro asi 12 % dětí by byla potřeba specializovaná náhradní péče a pro 17 % dětí specializované podpůrné služby pro rodiny s dětmi se zvýšenými nároky na osobní nebo zdravotní péči.

Celá zpráva je k dispozici zde.

Zdroj informací: www.8000duvodu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek