Evropský soud pro lidská práva: Je třeba se ptát na názor nezletilého dítěte

Evropský soud pro lidská práva v nedávném rozsudku uvedl, že v důsledku psychiatrické hospitalizace nezletilého, ke které dal souhlas jeho opatrovník, ale nezletilý s ní zjevně nesouhlasil, došlo k porušení zákazu špatného zacházení podle Evropské úmluvy o lidských právech. 

Případ V. I. proti Moldavsku se týkal patnáctiletého chlapce s mírným intelektovým postižením, který byl proti své vůli na několik měsíců umístěn do psychiatrické nemocnice a podroben medikamentózní psychiatrické léčbě. Štrasburský soud zde konstatoval porušení několika ustanovení Evropské úmluvy o lidských právech. Poukázal zejména na to, že moldavské právo nezakotvuje žádné záruky v případě konfliktu zájmů mezi dítětem a jeho zákonným zástupcem při nedobrovolném umístění dítěte na psychiatrii a jeho podrobení nedobrovolné léčbě. Aktuální mezinárodní standardy přitom doporučují zavedení konzultačního mechanismu, který umožní zapojení dítěte do rozhodovacího procesu a zohlednění jeho názorů.

Více informací k případu najdete na str. 7 Zpravodaje Kanceláře vládního zmocněnce pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva.

Zdroj informací: www.justice.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek