Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících řeší systematické zakotvení pozice sociálního pedagoga

Vláda ČR se dnes bude zabývat návrhem novely zákona o pedagogických pracovnících, která zavádí pozici sociální pedagoga do systému pedagogických pozic. Důvodová zpráva k tomuto návrhu uvádí, že úspěch ve vzdělávání je v České republice v současné době silně závislý na sociálním postavení rodičů a dalších socioekonomických podmínkách, do kterých se dítě narodí. Dnešní školní vzdělávací systém nezvládá v dostatečné míře efektivně kompenzovat sociální znevýhodnění žáků, a to tím pádem hraje klíčovou roli v problematice nízké vzdělávací úspěšnosti a předčasných odchodů ze vzdělávání. Podmínky i výsledky žáků se v důsledku výrazně liší jak na úrovni škol, tak v jednotlivých regionech.

Kompenzace sociálního znevýhodnění a vyšší podpora zasažených žáků by mohla znamenat nejen přínosy do ekonomiky a veřejných rozpočtů, ale i podpořit celospolečenskou sociální mobilitu v České republice a umožnit jedincům lépe naplnit jejich potenciál. K tomu by mělo napomoci systémové ukotvení pozice sociálního pedagoga.

V současné době neexistuje legislativně pozice, která by na školách zajišťovala propojení sociální práce a pedagogiky. Školy sice využívají pozice sociálního pedagoga, ale pouze v rámci projektů OP JAK, Podpora škol z NPO či na náklady zřizovatele. Nicméně vzhledem k neexistenci vymezení pozice v zákoně o pedagogických pracovnících čelí pracovníci zaměstnaní jako sociální pedagogové nejasným pracovním podmínkám, kdy si školy často nejsou jisté, jak je odměňovat či jakou náplň práce mají vykonávat. Toto nejasné ukotvení pozice se pak odráží i v postavení sociálních pedagogů v rámci zaměstnanců školy, kdy se potkávají s nepochopením své role, neochotou spolupracovat ze strany kolegů a často nižším postavením než asistenti pedagoga.

Kdo je sociální pedagog, jaká je jeho role, kompetence a další podrobnosti se můžete dozvědět také v infografice Asociace sociálních pedagogů a výstižnou infografiku připravila také Nadace Sirius.

Veškeré informace najdete zde.

Zdroj informací: www.odok.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek