Vláda schválila komplexní strategii Baby-friendly Hospital Initiative: českým ženám a novorozencům se dostane lepší péče

Vláda schválila komplexní strategii Baby-friendly Hospital Initiative (BfHI), která významně zlepší péči o ženy a novorozence v českých porodnicích. Tento mezinárodně uznávaný program, vytvořený Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a UNICEF, je zaměřen na posílení vazby mezi matkou a dítětem, zajištění minimální kvality péče ve všech českých nemocnicích a podporu kojení u žen, které kojit chtějí.

Opatření v nové strategii, která mají být realizována do roku 2030, směřují k lepším podmínkám pro ženy a novorozence v celé zemi. Mezi klíčové body vládního dokumentu patří:

  • Přívětivější porodnice s důrazem na minimalizaci separace matky a dítěte a komerčních tlaků, aby poporodní péče byla co nejvíce podporující, respektující a v souladu s aktuálním vědeckým poznáním.
  • Nepřerušovaný kontakt matky a dítěte po porodu, který je klíčový pro zdravý vývoj dítěte a posílení mateřské vazby.
  • Podpora kojení jako biologické normy, která přináší dlouhodobé zdravotní přínosy jak pro děti, tak pro ženy.
  • Rozvoj sítě sběren a bank mateřského mléka, aby i nekojené či dokrmované děti mohly využívat benefitů mateřského mléka.

Kromě nemocniční péče se vláda zaměří také na rozšíření vzdělávání zdravotnického personálu, lepší sběr a analýzu dat z nemocnic ke kvalitnějšímu rozhodování státní správy i podpoře informované a svobodné volby žen. V neposlední řadě strategie směřuje k lepšímu propojení nemocnic a komunitních služeb, aby každá rodina měla při odchodu z porodnice kontakty na odborné laktační poradenství a další formy podpory.

Zdroj informací: www.mzd.gov.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek