Školy a školská zařízení získají jasné postupy, jak zajistit zdravotní podporu dětem

Multioborová pracovní skupina, která pracovala pod koordinací zástupců Senátu a Úřadu vlády, vydala „Společné sdělení k problematice zajištění laické zdravotní podpory zdravotně znevýhodněným dětem a žákům ve školách a školských zařízeních“. Cílem dokumentu je poskytnout zaměstnancům těchto zařízení návod, jak postupovat při zajišťování plnohodnotné a bezpečné účasti chronicky nemocných dětí a žáků na vzdělávacím procesu. Dokument vytváří společný základ pro různá chronická onemocnění, v přílohách bude dále rozpracovávat specifika jednotlivých postižení či znevýhodnění. První přílohou tohoto sdělení je zaměření na děti s diabetem.

„Už dlouhé roky naše školství potřebovalo jasné vymezení pravidel pro děti s různými typy zdravotního znevýhodnění. Mám radost, že se podařilo najít shodu na jejich znění mezi Ministerstvem školství, Ministerstvem zdravotnictví, námi jako Úřadem vlády a odbornými společnostmi. Na vzdělání mají právo dle zákona všechny děti v naší zemi. Je proto zásadní, aby z důvodu specifických potřeb žádné děti ze systému nevypadávaly. Všem díky za to, že se po letech podařilo najít funkční řešení pro rodiče, děti, učitele i školy,” řekla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Na řešení této problematiky se několik let podílela pracovní skupina, jejíž součástí byli Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo zdravotnictví, Česká pediatrická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně, pacientská organizace Diaděti a Úřad veřejného ochránce práv. Právnička z Kanceláře veřejného ochránce práv Lucie Obrovská doplnila: „Výzkum ombudsmana ukázal, že učitelé se kvůli možným následkům bojí pomáhat dětem s chronickým onemocněním nebo jinými zdravotními problémy. Proto je tak důležité, že teď už školy mají k dispozici základní pravidla pro poskytování zdravotní podpory žákům.“

Více informací na této stránce.

Zdroj informací: www.senat.cz a www.edu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek