Česká školní inspekce zkoumala faktory ovlivňující přechod dětí z mateřské do základní školy

Česká školní inspekce (dále jen “ČŠI”) zveřejnila tematickou zprávu o faktorech, které ovlivňují přechod dětí z mateřské do základní školy. Jedním z negativních rysů spojených se začátkem primárního vzdělávání je podle ČŠI přetrvávající vysoká míra odkladů zahájení povinné školní docházky, a to navzdory řadě opatření, která byla za účelem jejich redukce v uplynulých letech zavedena. Jedná se především o zavedení povinné předškolní docházky, změnu termínu zápisů do základních škol nebo dovybavení školských poradenských zařízení diagnostickými nástroji pro posuzování školní zralosti.

Zpráva zmiňuje jako hlavní zjištění například:

  • mateřské školy se v nedostatečné míře věnují logopedické prevenci, ačkoli logopedické vady a poruchy řeči představují jednu z nejčastějších příčin odkladů povinné školní docházky a jako častý nedostatek z hlediska školní připravenosti je označují i učitelé 1. ročníků ZŠ
  • další vzdělávání pedagogických pracovníků prokazatelně přispívá k větší individualizaci vzdělávání
  • vysoký počet zapsaných, resp. přítomných dětí se negativně projevuje v charakteru a frekvenci uskutečňované komunikace se zákonnými zástupci
  • pětina mateřských škol nedostává od základních škol žádnou zpětnou vazbu týkající se připravenosti dětí a více než třetina mateřských škol nevyhodnocuje úspěšnost dětí v dalším vzdělávání na základní škole.

Zpráva mluví také o regionálních zjištěních. V Ústeckém a Karlovarském kraji dochází k souběhu nízkého zapojení 3-5letých dětí do předškolního vzdělávání, nadprůměrného podílu dětí zahajujících předškolní vzdělávání až ve věku 5 let, většího počtu porušení povinnosti zákonných zástupců přihlásit děti k povinnému předškolnímu vzdělávání a rovněž i nízké účasti v povinném předškolním vzdělávání. To se samozřejmě promítá o v horších výsledcích vzdělávání mateřských škol a v obtížnějším přechodu do základní školy včetně vyšší míry odkladů povinné školní docházky.

Celá zpráva je k přečtení zde.

Zdroj informací: www.csicr.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek