Vláda schválila návrh novely zákona o zdravotních službách, která řeší centra komplexní péče o děti

Vláda schválila návrh komplexní novely zákona o zdravotních službách. Ta přináší zásadní změny také ve zdravotní péči o děti. Novela totiž přináší úpravu center komplexní péče o děti, která mají sloužit ke komplexní podpoře rodin s dětmi se somatickým život ohrožujícím nebo život limitujícím onemocněním. Podle Ministerstva zdravotnictví tato zařízení však nemají nic společného s ústavní výchovou. Posláním center komplexní péče o děti je zajištění takové komplexní zdravotně-sociální péče, aby byly vytvořeny co nejvhodnější podmínky pro dlouhodobé setrvání dítěte s vážným zdravotním omezením v jeho rodině (biologické nebo náhradní).

Jedná se o nízkokapacitní zařízení, prostřednictvím kterého poskytovatelé poskytují lůžkovou péči, zejména respitní péči, společně s péčí stacionární a zdravotní péčí ve vlastním sociálním prostředím pacienta. Cílem této péče je mimo jiné zamezit vzniku psychických deprivací a zajistit odpovídající rozvoj dovedností dítěte v souladu s jeho vývojovými potřebami. Podle důvodové zprávy k novele je smyslem péče poskytované centry komplexní péče o děti navrácení dítěte do vlastního sociálního prostředí.

Poskytovatelé zřizující centra komplexní péče o děti poskytují zdravotní lůžkovou respitní (odlehčovací) péči, která v systému péče doplňuje sociální pobytovou odlehčovací péči v případech, kdy péče o dítě vyžaduje velký objem zdravotní péče. Respitní péče poskytovaná centrem komplexní péče o děti je určena těm dětem, jejichž zdravotní stav je natolik závažný, že vyžaduje objem zdravotní péče, který není schopen zajistit poskytovatel ošetřovatelské lůžkové péče v kombinaci s poskytování pobytové sociální odlehčovací služby. Zdravotní respitní péče bude poskytována na základě žádosti zákonného zástupce nebo pěstouna nebo jiné péčující osoby, které bylo dítě svěřeno do péče, pokud tento žadatel nepřetržitě pečuje o dané dítě v jeho vlastním sociálním prostředí. Poskytovatel zřizující centrum komplexní péče o děti pak může přijmout toto dítě na přechodnou dobu do péče na lůžko, a to s cílem umožnit odpočinek a odlehčení žadateli za účelem podpory další péče o dětského pacienta v jeho vlastním sociálním prostředí.

Zdravotní respitní péče je spojena s několika omezeními. Tato péče může být dětskému pacientovi poskytována nejdéle po dobu 14 po sobě jdoucích dní a její celkový rozsah za každých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců nesmí přesáhnout 60 dní, a to bez ohledu, zda je hrazena ze zdravotního pojištění nebo z prostředků rodiny. Smyslem těchto omezení je jasně definovat rozdíl mezi zdravotní respitní péčí a dlouhodobou ošetřovatelskou péčí. Toto omezení také zabrání odkládání dětí do zdravotnického zařízení bez vědomí jiných relevantních státních orgánů (např. OSPOD).

Návrh novely také přináší bezvýjimečný zákaz umísťování dětí soudem do zdravotnických zařízení za účelem ústavní výchovy, protože podle Ministerstva zdravotnictví není zdravotnické zařízení vhodným prostředím pro ústavní výchovu dítěte. Děti tak budou moci být hospitalizované v nemocnicích pouze v případě zdravotní indikace lůžkové péče. Návrhem novely by také mělo dojít k posílení pravomocí OSPOD v případě, že hospitalizované dítě po dobu více než dvou týdnů nikdo z osob blízkých osobně nekontaktuje. Za těchto okolností má poskytovatel povinnost oznámit toto OSPODU, který zahájení šetření v zájmu dítěte.

Zdroj informací: www.mzcr.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek