Od ústavu k dospělosti: Výzkum odhaluje, co nejvíce pomáhá dětem z dětských domovů při vstupu do dospělosti

Společnost Simply5 realizovala pro Nadaci Sirius a TV NOVA výzkum, který se zabýval potřebami dětí z dětských domovů pro jejich úspěšné zapojení do samostatného života. Výzkum byl inspirovaný filmem Amerikánka (o knihu jsme soutěžili), jehož premiéra proběhne v září, a který je postaven na skutečném příběhu ženy, která prožila své dětství v ústavní péči.

Cílem výzkumu bylo najít faktory, které mladým dospělým odcházejícím z ústavní péče pomáhají úspěšně zvládnout začlenění do společnosti. Ukázalo se, že klíčové faktory, které jim pomáhají jsou čtyři a k jejich realizaci není potřeba žádná velká změna systému nebo legislativy. „Dětem pomáhá, když mají svou vlastní blízkou osobu mimo zařízení, které důvěřují a mohou se na ni kdykoli obrátit. Dalším silným pozitivním faktorem je začlenění dítěte do nějaké dlouhodobě stabilní komunity, např. sportovní kroužek. Bezpečné a stabilní vztahy mimo dětský domov jsou klíčové,“ vysvětluje výzkumnice Eliška Nováková ze Simply5.

Výzkum ukázal, že dětské domovy dnes většinou umí dobře pokrýt materiální potřeby dětí, jejich vzdělání a zážitky. Limity ústavní péče existují především ve dvou oblastech, tou první jsou mezilidské vztahy a tou druhou samostatné fungování (orientace) ve světe mimo zdi dětského domova. Pro úspěšnější zvládnutí přechodu dětí z ústavní péče do samostatného života přispívá zejména individuální přístup ideálně po boku jednoho důvěryhodného člověka, začlenění do komunity mimo dětský domov a nastavení malých splnitelných cílů, které se budou plnit krok po kroku. Podle výzkumu by mohly dětem z dětských domovů pomoci například hostitelské a patronské programy nebo postupný proces osamostatňování například formou cvičných a startovacích bytů.

Ne všechny dětské domovy jsou schopné tyto potřeby naplnit. Některé domovy nemají ani startovací byty. Plošným problémem je navíc nedostatečný personální standard. „Nedostatek personálu znamená, že mladí dospělí jsou často po odchodu ze zařízení odkázáni jen sami na sebe. Vychovatelé dětského domova jsou ale často jediní lidé, ke kterým má mladý člověk důvěru a na které by se obrátil o pomoc,“ komentuje závěry výzkumu ředitelka Nadace Sirius Dana Lipová. „Mladý dospělý tak zůstává často na nové dospělácké problémy úplně sám. Na rozdíl od dětí, které vyrůstaly v rodině, nemá v zádech nejbližší příbuzné, kteří ho v případě nějaké chyby podrží. Děti z dětského domova mají na začlenění do dospěláckého života jen jeden pokus, pokud selžou, má to pro jejich další život často dramatické následky.“ A právě zde tkví jeden z největších problémů. Bez důvěryhodné osoby na blízku čelí mladí lidé dospělému životu s obrovskou nejistotou.

Celý výzkum najdete na této stránce.

Zdroj informací: www.nadacesirius.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek